Financiële planning

Goede financiële planning (of financial planning) geeft een overzicht wat uw financiële situatie nu is. Uw wensen voor de toekomst en hoe u deze wensen financieel kan realiseren. Een goed plan houdt rekening met toekomstige veranderingen die van invloed op uw wensen zijn.

Voor de meeste mensen komt de wens voor financiële planning niet uit zichzelf.
Er is iets op hun pad gekomen, waardoor ze er wel over móeten denken: trouwen, (studerende) kinderen, de verkoop van een bedrijf, pensioenopbouw, scheiding, verlies van hun baan, de wens om eerder te stoppen met werken, de beschikking krijgen over een nalatenschap of verhuizing naar het buitenland.

Wensen voor de toekomst

Omdat dit een grote verandering geeft, is veel over de nieuwe situatie onduidelijk.

Daarom vind ik belangrijk om mijn klanten eerst te leren kennen. Wat is voor hen werkelijk belangrijk, hoe staan ze in het leven en wat is daarvan de impact op hun persoonlijke wensen? Omdat ieders wensen, gevoelens en normen uniek zijn, is elk financieel plan anders. Het is geen invuloefening via een standaard stappenplan.

Inzicht in uw financiën nu

Het concrete begin van de financiële planning is dat ik mijn klant help inzicht te krijgen van zijn of haar huidige financiële situatie. . Daarna is het mogelijk om de wensen en doelstellingen voor de  toekomst nader vorm te geven. Dat betekent doorspitten van veel documenten en soms ook contact hebben met andere mensen die hierbij kunnen helpen, zoals accountants, hypotheek adviseurs, notarissen en advocaten.

Mogelijk maken van de gewenste toekomst

Dit geeft een solide basis om te kijken welke toekomst scenario’s mogelijk zijn. En welke veranderingen er nog gaan komen. Hierna bespreek ik verschillende manieren waarop mijn klant de gewenste toekomst financieel kan invullen.  Het financiële plan is dan klaar.

Financiële planning en updates

Mijn rol is daarna om mijn klant te helpen om de financiële planning op orde houden. In de jaren na het maken van het plan houd ik regelmatig contact. We bespreken dan of het plan nog steeds past, of het lukt om ermee te werken of dat een aanpassing nodig is.

Spreekt financiële planning u aan, of heeft u vragen hierover, neem dan contact met mij op.