Hoe is het met je 2023 voornemens?

januari 30, 2023

Goede voornemens 2023: Begin met een financieel plan om je dromen te laten uitkomen!Hoe is het met je 2023 voornemens?

Inmiddels is het nieuwe jaar alweer flink onderweg. Hoe staat het met je goede voornemens? Best lastig om deze vast te houden. We zijn tenslotte mensen, niets menselijks is ons vreemd.
Toch, wat zou voor jou de waarde zijn als je een financieel voornemen opstelt dat je leven in 2023 daadwerkelijk zou kunnen veranderen? Dit is echt mogelijk. De sleutel om het voor jou te laten beklijven is te weten waarom je dit wilt. Stel voor jezelf hiervoor een wens of doel op dat voor jou van unieke betekenis is. Èn dat je voldoende kan motiveren om de stappen die nodig zijn echt te gaan doen. Dit heet financiële planning!

 

Visualiseer je toekomst en kijk waartoe het je in staat stelt.

Visualiseer die toekomst en kijk waartoe het je in staat stelt. Dus, in plaats van bijvoorbeeld te wensen dat je meer wilt sparen of beleggen voor later, denk erover na hoe dat je leven zou kunnen veranderen. Zou je eerder met pensioen kunnen? Een bijzondere reis? Zorgen dat je kinderen schuldenvrij kunnen studeren? Of brengt het je een leven zonder financiële zorgen?
Wanneer iemand financiële doelen heeft, dan komen deze meestal voort uit zijn of haar levensdoelen. “Als ik bedrag X heb, dan kan ik doel Y bereiken.: Draai het eens om: Ik wil graag een bijzondere reis maken, hoe richt ik mijn financiën zo in dat dit lukt? Weet je eenmaal waarom je dat financiële doel (nodig) hebt, dan lukt het je om dit te bereiken.

 Tips om je doelen te bereiken

Een aantal tips noem ik hier om je te ondersteunen voor het bereiken van je doelen:
Zet je pinpas op dieet
Stel een periode vast, een week of wellicht een half jaar, waarin je geen geld uitgeeft buiten je basisbehoeften en vaste uitgaven. Dus je boodschappen en je woonlasten en verzekeringen. Het helpt je om anders om te gaan met je impuls-aankopen en je bewust te worden van je prioriteiten
Ga bewuster met je uitgaven om
Weet waar je uitgaven naar toe gaan. Welk bedrag gaat er naar je hypotheek, je auto, de energie, je abonnementen. Hoeveel blijft er dan over om te sparen of te beleggen. Breng het in kaart, of dit nu via een app is, op papier of in een spreadsheet. Doe wat je past.
Wees consequent in minder uit te geven dan je verdient
Dat inzicht in je uitgaven kan je ook gebruiken om te zorgen dat je elke maand meer salaris overhoudt nadat je al je uitgaven hebt gedaan.
Verhoog je spaarbedrag
Door je uitgaven in kaart te brengen en je maandelijkse spaar of te beleggen bedrag inzichtelijk te hebben kan je jezelf ook een doel zetten om dit spaarbedrag te verhogen. Al is het maar een beetje.
Voorkom verleidingen
Een van de beste manieren om te stoppen met geld uitgeven is te stoppen met kijken naar dingen die je wilt kopen Verminder dan ook de verleidingen. Schrijf je uit voor de e-mails met grote aanbiedingen of gratis bezorging. Verwijder je creditcard gegevens van je favoriete websites. Zet een rem op ‘betaal later’.  Blokkeer je favoriete online winkels binnen je social media accounts. En beloon je zelf met een wandeling buiten, in plaats van online windowshoppen. Beloof jezelf minder tijd te besteden aan koopjes, en meer aan leven.
Kijk niet naar het gras van de buren
Soms heb je een wensenlijst met spullen die je niet echt wilt of nodig hebt, maar omdat een buurvrouw het hierover heeft, of een collega staat het erop. Maar alleen omdat een collega zijn huis verbouwt betekent dit nog niet dat jij dat ook moet doen. Want, er is een goede kans dat die collega daarvoor een financiering (=schuld) is aangegaan. Stop met jezelf te vergelijken met anderen, ook op sociale media, en richt je op je eigen waarden en financiële doelen.
Zorg voor je toekomstige zelf
Begin met het plannen voor de (nabije) toekomst, zodat je bij je ultieme ‘waarom’ komt en dus de reden waarom je doelen wilt stellen. Dat betekent vaak dat je ervoor moet zorgen dat je ook een een geldpotje voor later nodig hebt die daarbij past. Is er ruimte in het pensioen van je werkgever, kan je daarbuiten nog iets interessants doen met belastingaftrek. Hoe richt je je spaargeld en beleggingen in. Kan je dit automatisch inrichten zodat je het niet vergeet? Doen! Je zal het dan ook niet missen in je leven nu. Tenslotte is ook nu belangrijk.
Jij bent je dagelijkse prioriteit 1!
Over het algemeen is het nog steeds zo dat vrouwen moeite hebben om onze eigen behoeften prioriteit te geven boven die van degenen voor wie we zorgen. Maar, net zoals je in het vliegtuig instructies krijgt voor het opzetten van je eigen zuurstofmasker voordat je een ander helpt geldt dit ook voor financiën. Laat je eigen financiële toekomst en vertrouwen niet in de steek terwijl je voor anderen zorgt. Vraag je bij elke financiële beslissing af: Geef ik een ander voorrang boven mijn eigen financiële behoeften? Neem dan een weloverwogen en bewuste beslissing. Jezelf helpen in plaats van degenen die kwetsbaar zijn en voor wie je zorgt lijkt intuïtief niet te kloppen maar is essentieel en een levensveranderend besluit.
Tenslotte, ben je op zoek naar ondersteuning bij dit levensveranderende inzicht en wil je daarvoor de bij jou passende stappen nemen? Ik kan jou en natuurlijk samen met je partner stap voor stap hiernaartoe brengen, je ondersteunen naar het bereiken van je wensen. We hebben gesprekken over jouw en jullie leven en de dromen die je wilt laten uitkomen en ik zorg dat jullie daarop jullie financiën kunnen aansluiten.
Neem contact op voor een kennismakingsgesprek.

Misschien ook van interesse …

Belastingtarieven 2023
Belastingtarieven 2023

Belastingtarieven 2023 Praktisch voor het overzicht, de nieuwe belastingtarieven voor het jaar 2023. Zie hier voor die...

Lees meer
Het grotere plaatje
Het grotere plaatje

Financieel planners kijken naar het grotere plaatje. Welke adviseur heb je nodig en voor welke situatie? Op 8 november...

Lees meer