Sparen voor uw (klein) kind? Let dan hier op!

maart 13, 2019
Sparen

Bij het openen van een spaarrekening voor uw kind, let u waarschijnlijk op de rente. Maar voor sparen voor uw kind zijn meer zaken om rekening mee te houden. Bijvoorbeeld wat er met het geld gebeurt als uw kind 18 wordt. 

Veel ouders, grootouders en andere familieleden zetten geld opzij voor hun kind of kleinkind. Bijvoorbeeld voor een studie of andere opleiding, of om hem of haar een startkapitaal te geven bij het verlaten van het ouderlijk huis.

Sparen voor uw kind

Bij de meeste banken kunt u een speciale kinderspaarrekening openen. Vaak is de rente op een kinderspaarrekening wat hoger dan op een gewone spaarrekening. Maar dat lijkt aantrekkelijker dan het is, want een hogere rente gaat doorgaans gepaard met wat meer strikte voorwaarden. Bijvoorbeeld dat het saldo pas van zo’n rekening worden opgenomen zodra het kind 18 wordt.

Beleggen

In plaats van te sparen, kunt u ook beleggen voor uw kind. Steeds meer banken en beleggingsinstellingen bieden beleggingsrekeningen voor kinderen aan. Beleggen levert op lange termijn naar verwachting een hoger rendement op dan sparen. Keerzijde is dat u bij beleggen het risico loopt dat de beleggingen minder waard worden. Het is daarom verstandig om voor u gaat beleggen een plan te maken om de risico’s te beperken. Dat doet u bijvoorbeeld door de beleggingen breed te spreiden.

Aandachtspunten

Een belangrijke vraag is of u de rekening opent op naam van uw (klein)kind of op uw eigen naam.Hiervoor zijn verschillende aandachtspunten:

 1. Vermogensrendementsheffing.
  Spaargeld van minderjarige kinderen wordt opgeteld bij het belastbare vermogen van de ouders. U betaalt dus belasting over het vermogen van uw kind, of het nu op uw eigen naam staat of op naam van uw kind. Maar zodra uw kind 18 wordt, betaalt het zelf belasting over geld dat op zijn of haar eigen rekening staat.
 2. Schenkbelasting. 
  U mag als ouder jaarlijks maximaal € 5.428 (cijfer 2019) belastingvrij sparen of beleggen op de rekening van uw kind (grootouders maximaal € 2.173). Voordeel van een rekening op naam van uw (klein)kind is dat er dan later geen schenkbelasting hoeft te worden betaald. Dat is vooral relevant als het om hoge bedragen gaat die niet uitsluitend zijn bedoeld voor een studie of andere opleiding.
 3. Beschikking over het geld.
  Als uw kind een eigen rekening heeft, mag het van zijn of haar achttiende doen wat het wil met het geld. Als u wilt voorkomen dat het geld opgaat aan zaken waarvoor u het niet heeft bedoeld, kunt u herroepelijk schenken. Een andere manier om grip op het geschonken geld te houden, is door een rekening onder bewind te openen.
 4. Bewustwording. 
  Als uw kind een eigen rekening heeft, kan dat bijdragen tot een betere bewustwording van financiële zaken. Uw kind leert dan vanaf zijn of haar achttiende al omgaan met geld en financiële risico’s. In de Week van het geld (25 tot en met 29 maart) is dit jaar overigens speciale aandacht voor hoe kinderen leren omgaan met geld.

Heeft u hierbij hulp nodig?

Zoals u ziet, zijn er veel zaken om rekening mee te houden als u vermogen wilt opbouwen voor uw kind of kleinkind. Als gecertificeerd financieel planner FFP help ik u graag bij het maken van de juiste keuze op onder meer fiscaal en juridisch gebied. 

Misschien ook van interesse …

Belastingtarieven 2023
Belastingtarieven 2023

Belastingtarieven 2023 Praktisch voor het overzicht, de nieuwe belastingtarieven voor het jaar 2023. Zie hier voor die...

Lees meer