Millennial, denk aan je pensioen

oktober 13, 2018

„Het is geen sexy onderwerp als je 26 bent. Maar millennial: start met sparen voor je pensioen.” Die boodschap heeft mr. Hanneke Wolff-Rierink die onlangs werd verkozen tot FFP financieel planner van het jaar, voor jongeren. 

Ik heb meegewerkt aan dit artikel van Marlous Visser in De Telegraaf van 10 oktober 2018

Sparen voor later

Als je op jonge leeftijd consequent gaat sparen, kun je bij wijze van spreken op je vijftigste miljonair zijn. Al zijn het maar een paar tientjes, als je elke maand iets wegzet, heb je aan het einde van de rit een mooi bedrag. Zelfs met deze lage spaarrentes. En zeker als je belegt. Als jongere heb je zo’n lange horizon, dan hoefje niet voor grote risico’s te kiezen.

“Zelf nadenken over de oude dag wordt belangrijker, zegt Wolff-Rierink. „Millennials hebben vaker tijdelijke banen of ze werken als zzp’er. Verschillende kleine pensioentjes opbouwen schiet niet zoveel op. Dan kun je beter zelf  beginnen met sparen.” Niet alleen voor je pensioen, ook als je bijvoorbeeld een huis wil kopen, moet je op tijd gaan werken aan je ’financiële gezondheid’. 

Handige millennial -app

Sommigen kunnen dat heel goed zelf, al dan niet met een handige app, anderen werken graag samen met een professional. Ook voor werkgevers kan het interessant zijn om in plaats van te storten in een pensioenfonds, werknemers zelf hun potje te laten beheren met een planner, zegt Wolff-Rierink.

En andere leeftijden?

Ook veertigers en vijftigers hebben geen idee van hun pensioen. Daar kunnen gecertificeerde financieel planners bij helpen. De beroepsgroep is in Nederland nog redelijk onbekend, maar in Angelsaksische landen erg populair. Hier hebben de financial planners zich georganiseerd in de Federatie Financieel Planners (FFP). „Een planner zorgt voor inzicht. Zodat je weet waar je aan toe bent als je stopt met werken, of bijvoorbeeld als de aflossingsvrije hypotheek afloopt.”

Misschien ook van interesse …