Met een schone lei het nieuwe jaar in

december 07, 2018

Wat brengt 2019 onze portemonnee, of haalt het eruit? Financieel journalist André de Vos zet de belangrijkste aandachtspunten en wijzigingen op een rij. En voegt een to-dolijstje toe. Om nu te doen dus, nog voor het nieuwe jaar er is. 

Het einde van het jaar is een uitgelezen moment om de balans op te maken. Zit u op de goede weg, hebt u uw doelen bereikt en wat hebt u in 2018 misschien laten liggen?

Een van de bekende goede voornemens is om wat actiever met de eigen financiële huishouding aan de slag te gaan, en als het even kan ook wat eerder in het jaar. Het fiscale jaar eindigt immers met de jaarwisseling. 1 januari is bijvoorbeeld de peildatum voor uw vermogen. 

Ik heb meegewerkt aan dit artikel van André de Vos in het Jaarmagazine “De wereld in 2019” van 7 december 2019 van het Financieele Dagblad.

Het einde van het jaar is een uitgelezen moment om de balans op te maken. Zit u op de goede weg, hebt u uw doelen bereikt en wat hebt u in 2018 misschien laten liggen? Een van de bekende goede voornemens is om wat actiever met de eigen financiële huishouding aan de slag te gaan, en als het even kan ook wat eerder in het jaar. Het fiscale jaar eindigt immers met de jaarwisseling. 1 januari is bijvoorbeeld de peildatum voor uw vermogen. 

Zet financiële zaken eens goed op een rij

U maakt de rekening op bij de belastingaangifte in maart of april, maar als u wilt profiteren van regelingen die in 2018 voor het laatst gelden, of wilt anticiperen op nieuwe belastingen in 2019, moet u dus nu in actie komen. 

Financiële zaken eens goed op een rijtje zetten is ook een goed voornemen voor de langere termijn. Het zoeken naar de beste oplossingen nu, zou de blik op de verre toekomst wel eens kunnen vertroebelen. Dus: wacht voortaan niet meer tot het einde van het jaar met financiële beslissingen die u net zo makkelijk, en waarschijnlijk veel voordeliger, al in januari kunt maken. En laat u niet gek maken met allerlei fiscale constructies. Die geven een hoop gedoe en zijn op termijn vaak voordelig voor de adviseur.  

Fiscale rommelzolder

De afschaffing van de dividendbelasting (die uiteindelijk niet doorging) domineerde de discussie over de belastingplannen van het kabinet. Maar ook voor de gewone burger en ondernemer staan er nogal wat fiscale wijzigingen op stapel. Maar de grootschalige belastinghervorming laat nog altijd op zich wachten.

De ‘fiscale rommelzolder’, zoals emeritus hoogleraar fiscale econoom Leo Stevens het eerder in het FD noemde, wordt niet bepaald opgeruimd. Ook het Belastingplan 2019 is weer een vrij willekeurige verzameling van maatregelen en maatregeltjes die de komende jaren worden ingevoerd. Leuk worden de belastingen nooit, maar het wordt wel steeds ingewikkelder door de jaarlijkse balanceeract om voor iedereen de koopkracht op peil te houden. Een crime ook voor de Belastingdienst, die de grootste moeite heeft om de systemen draaiende te houden. 

Schuiven met aftrekposten in 2019

De overgang naar twee tarieven in de inkomstenbelasting ziet er uit als een grote vereenvoudiging. De komende jaren ‘dalen’ we langzaam toe naar twee tarieven in 2021: 37,05 procent en 49,50 procent voor inkomen boven de €68.000. Komend jaar daalt het middentarief al naar 38,10 procent. Maar het eenvoudiger tweeschijvenstelsel wordt weer teniet gedaan door degressieve heffingskortingen. Naarmate iemand meer verdient, krijgt hij minder belastingkorting. 2019 wordt een interessant jaar voor de persoonlijke financiële planning. 

Een belangrijke verandering voor burgers is de voorgenomen beperking van aftrekposten vanaf 2020. Dat betekent dat giften aan goede doelen, alimentatie, bijzondere zorgkosten en scholingskosten, maar ook (voor ondernemers) de zelfstandigenaftrek en mkb-winstvrijstelling niet meer kunnen worden afgetrokken tegen het hoogste IB-tarief waarin iemand valt (dit jaar maximaal 51,95 procent). Maar tegen het laagste tarief. In 2023 is dat nog maar 37,05 procent. In 2020 daalt de aftrek al van 51,75 procent naar 46 procent. 

Dat betekent dat 2019 een interessant jaar wordt voor de persoonlijke financiële planning, omdat het naar voren halen van aftrekposten veel kan opleveren. 

Niet leuk en niet makkelijker

De beperking van aftrekposten, wellicht een aanloop tot definitieve afschaffing, leidt voorlopig tot nog meer complexiteit. In plaats van dat de aftrekpost gewoon van de top van het inkomen gaat, moet er straks een ingewikkelde rekensom worden gemaakt, zoals die nu ook al geldt voor de aftrek van de hypotheekrente. En er dreigen rare inconsequenties. Zo mag straks de alimentatiebetaler hooguit tegen de eerste schijf aftrekken, terwijl de ontvanger mogelijk tegen het hoogste tarief moet afrekenen. 

In het toch al ingewikkelde eigenhuis-dossier vinden weer aanpassingen plaats. De monumentenaftrek wordt vervangen door een subsidie. De maximale renteaftrek gaat wederom met een half procent omlaag (naar 49 procent), het eigenwoningforfait voor huizen onder de een miljoen daalt naar 0,65 procent en de Wet Hillen wordt uitgefaseerd. Wie een geheel afbetaald eigen huis heeft, moet volgend jaar 3,33 procent van het eigenwoningforfait aan belasting betalen. Dat percentage stijgt elk jaar met 3,33 procentpunt. 

Wat moet ik echt nu regelen?

Breng uw box III-vermogen voor het eind van het jaar zo ver mogelijk omlaag, zodat u minder vermogensrendementsheffing betaalt, bijvoorbeeld door eventuele schulden af te lossen en grote rekeningen vooruit te betalen. Verstandig is bijvoorbeeld om de zorgverzekering voor uw gezin nog dit jaar in een keer te betalen. Vaak krijgt u dan korting bij de zorgverzekeraar én uw belast vermogen daalt. is wellicht de overstap naar een andere verzekeraar zinvol? Bij vermogens boven de €350.000 kan een spaar-bv voordelig zijn om de box-III-heffing te ontlopen.

Nog vijf tips: 

  1. Maak gebruik van nog onbenutte jaarruimte om extra pensioen op te bouwen.
  2. Benut de schenkingsvrijstellingen.
  3. Betaal de hypotheekrente een half jaar vooruit. Dat is sowieso lucratief als u komend jaar een veel lager inkomen verwacht, maar u profiteert hoe dan ook van de hogere renteaftrek (volgend jaar een half procent lager) én uw belast vermogen daalt.
  4. Benut de maximale boetevrije aflossingsruimte op uw hypotheek.
  5. Mocht u oversluiten van de hypotheek overwegen – de rente is nu nog laag – bedenk dan dat de boete aftrekbaar is en dat de renteaftrek de komende jaren, met name vanaf 2020, steeds minder aantrekkelijk wordt. 

Speciale aandacht in het nieuwe jaar

Het belastingvoordeel voor dure elektrische auto’s wordt volgend jaar afgeschaft. De vier procent bijtelling geldt alleen nog maar voor auto’s tot €50.000. Daarboven betaalt u 22 procent. Dus als u echt nog die Tesla wilt, moet u snel handelen. En tot slot: de lage btw gaat komend jaar van zes naar negen procent. Het is dus slim om te kijken of u nog dit jaar groot schilder- of onderhoudswerk tegen het lage tarief kunt laten verrichten, of in ieder geval vooruit kunt betalen. 

Met dank aan Hanneke Wolff-Rierink, financieel planner van het jaar 2018, en Gerard Staats, fiscaal jurist BDO.

Op moment van publicatie van dit artikel moest de Eerste Kamer het Belastingplan 2019 nog goedkeuren.

Misschien ook van interesse …

Belastingtarieven 2023
Belastingtarieven 2023

Belastingtarieven 2023 Praktisch voor het overzicht, de nieuwe belastingtarieven voor het jaar 2023. Zie hier voor die...

Lees meer
Het grotere plaatje
Het grotere plaatje

Financieel planners kijken naar het grotere plaatje. Welke adviseur heb je nodig en voor welke situatie? Op 8 november...

Lees meer