Ga financieel gezond het jaar uit

december 01, 2018

Wie veel spaargeld heeft op 31 december 2018, betaalt daar vermogensrendements-heffing over. Omdat deze belasting wordt berekend aan de hand van een fictief rendement dat hoger dan de spaarrente is, kan dit ongunstig zijn. Het is daarom aan te raden het spaarsaldo wat omlaag te brengen. 

Ik heb meegewerkt aan dit artikel van Marlou Visser in De Telegraaf , 1 december 2018

De regels gaan veranderen, maar over 2018 rekent de fiscus nog met een fictief rendement op vermogen tot en met €70.800 van zo’n 2%. De eerste €30.000 is onbelast. Over vermogen tussen €70.800 en €978.000 wordt met zo’n 4,3% gerekend. Boven dit bedrag rekent de fiscus bijna 5,4% rendement. Over dit fictieve rendement betaal je vervolgens 30% belasting, dat is de zogenoemde spaartaks. 

Voor wie niet belegt, maar gewoon een spaarrekening heeft, is een rendement van 2% onrealistisch. De drie grote banken bieden bijvoorbeeld maar 0,03% rente. Als de lager is dan de belasting, teer je in op je vermogen. Door het vermogen te verlagen, voorkom je dit. Dat kan een optie zijn, als je het geld niet direct nodig hebt. 

Schulden

Een uitstekende manier om het vermogen te verminderen, is schulden aflossen. Er zijn schulden waarvan je het deel boven €3000 met spaarsaldi mag verrekenen, zoals de studieschuld of een doorlopend krediet. Die aflossen heeft dus weinig zin. Maar bij de schulden die niet verrekenbaar zijn, zoals de hypotheekschuld voor de eerste woning of een belastingschuld, kan het wel verstandig zijn om nog voor 31 december een extra aflossing te doen, als dat mag natuurlijk. 

Je kunt je spaarvermogen ook verminderen door grote aankopen vooruit te halen. „Koop kunst of een boot liever nu dan later, die vallen buiten de spaartaks. En als je een Tesla zakelijk wil leasen, kun je dat ook beter dit jaar nog doen”, tipt Hanneke Wolff-Rierink, financieel planner van het jaar 2018. 

Daarnaast is het slim om de zorgpremie voor heel 2019 vooruit te betalen. Dan krijg je bij de meeste verzekeraars ook nog 1 tot 2% korting. En je kan deze maand alvast de zomervakantie boeken en betalen. En ga even pinnen: je mag tot €527 (€1.054 voor fiscaal partners) aan contanten in huis hebben. 

Kleine aankopen kun je ook naar voren halen, vooral die waarop de btw volgend jaar omhoog gaat van 6 naar 9%. Wolff-Rierink: „Ga naar de kapper, laat je huis schilderen, sla houdbare boodschappen in.” 

Schenken

Een andere verstandige manier om je vermogen nog dit jaar omlaag te brengen, is een (kerst-)schenking te doen, bijvoorbeeld aan je kind. Je mag je kind ieder jaar sowieso €5.363 belastingvrij schenken. Daarnaast mag je het eenmalig €25.731 schenken. 

Is het kind (of zijn/haar partner) tussen de 18 en 40 jaar, en wil je het helpen een eigen huis te kopen of te verbouwen, dan mag je het eenmalig €100.800 schenken. Dat mag trouwens ook aan iemand anders dan je kind. Voorwaarde is wel dat er nog niet eerder gebruik is gemaakt van de verhoogde schenkingsvrijstellingen.  

Een uitzondering is als de schenking in 2015 of 2016 is gedaan: dan mag er in 2018 nog een bedrag worden gegeven. Kijk op de website van de Belastingdienst voor alle details. De schenking mag ook over drie opeenvolgende jaren worden uitgesmeerd. Heb je dus in 2017 een schenking gedaan, dan mag ook in 2018 en 2019 extra worden gegeven. 

Partners

Nog een manier om een hoge belastingaanslag volgend jaar te voorkomen, is om een partner nog snel ook fiscaal partner te maken, als diegene dat nog niet is. Fiscale partners mogen samen onbelast €60.000 spaartegoeden hebben. Ook als je maar een deel van het kalenderjaar een fiscaal partner had, bijvoorbeeld alleen december, mag je ervoor kiezen het hele jaar met een fiscaal partner te rekenen. Dat heeft diverse voordelen. Aftrekposten kunnen bijvoorbeeld worden verrekend met de partner die in het hoogste belastingtarief valt. 

Spaarbedrijf

Voor wie een flinke som spaargeld heeft, is er nog een optie: het geld in een bedrijf stoppen. Je kunt hier een bv voor oprichten. Een ondernemer betaalt namelijk belasting over het werkelijk behaalde rendement en het tarief is lager. Er zijn echter wel kosten verbonden aan het oprichten van een bv, dat bij een notaris moet gebeuren. Deze optie is pas aantrekkelijk als je meer dan €200.000 aan spaargeld hebt, en je moet snel zijn om het nog in 2018 te kunnen regelen. 

„Als je het geld niet nodig hebt kun je wel een voordeel behalen op deze manier”, zegt Wolff-Rierink. „Maar het moet wel bij je passen. Het kost tijd en geld en bijvoorbeeld de voorwaarden bij je bank worden mogelijk anders. Daar moet je je wel goed over laten adviseren.”

Misschien ook van interesse …

Belastingtarieven 2023
Belastingtarieven 2023

Belastingtarieven 2023 Praktisch voor het overzicht, de nieuwe belastingtarieven voor het jaar 2023. Zie hier voor die...

Lees meer
Het grotere plaatje
Het grotere plaatje

Financieel planners kijken naar het grotere plaatje. Welke adviseur heb je nodig en voor welke situatie? Op 8 november...

Lees meer