Heb jij jouw leven van morgen financieel op orde?

oktober 06, 2020

Jouw leven van morgen financieel op orde

De gevolgen van het coronavirus zijn overal voelbaar. Denk aan een lagere economische groei, een hogere staatsschuld, meer faillissementen en een hierdoor oplopende werkloosheid. Alle redenen om je leven van morgen financieel op orde te krijgen.

Heeft de coronacrisis ook gevolgen voor jou? Zorg voor een helder en persoonlijk plan om goed voorbereid te zijn op elke situatie. Hieronder vind je vijf redenen voor het hebben (of maken) van een goed plan uitgewerkt.

Als onafhankelijk financiële planner zonder productverkoop ondersteun ik je hier graag bij. Een goed financial plan helpt je:

  1. Door je financiële rust te geven
  2. Bij het organiseren van je inkomsten, uitgaven, bezittingen en schulden
  3. Om je persoonlijke financiële wensen en doelen te bereiken
  4. Door je jouw nabestaanden te beschermen
  5. Door je voor te bereiden op eventuele financiële noodsituaties

Financiële rust

Een van de belangrijkste kenmerken van een financieel plan is dat dit zorgt voor financiële rust. Het zorgt dat je lekker slaapt en draagt hiermee  bij aan je geestelijke en lichamelijke gezondheid. Het geeft je zekerheid of je nu en in de toekomst voldoende geld hebt om in je levensonderhoud te kunnen voorzien. Ook weet je hoe je de financiële gevolgen van bijvoorbeeld arbeidsongeschiktheid, ontslag kan opvangen of hoe je na een echtscheiding ervoor staat. 

Goed georganiseerd

Financiële rust start met inzicht en overzicht. Met een financieel plan beschik je over een overzicht van je totale inkomsten, uitgaven, bezittingen en schulden plus inzicht in hoe eventuele producten die je in het verleden hebt afgesloten werken. Dit maakt direct een eind aan die stoffige schoenendozen en mappen. Een goed financieel plan helpt je ook met het analyseren van je financiën.  Passen ze nog? Is er iets anders voor jou beter? En welke soort kies je dan? Een onafhankelijk financial planner zonder productverkoop ondersteunt je in wat nodig is voor jou. Niet-passende producten kunnen dan worden beëindigd, wat eventueel mooie besparingen kan opleveren. 

Realiseren financiele doelen

Financiële planning helpt je met vooruit te kijken. Je bepaalt je wensen, doelen en dromen voor nu en de toekomst en stemt je financiën hier dan ook op af. Daarnaast bekijk je een aantal keren per jaar of je nog op koers ligt om je toekomstige doelen te realiseren. Voortaan neem je financiële beslissingen met het einde in zicht: het bereiken van je wensen en doelen. 

Nabestaanden financieel beschermd

Velen vinden het belangrijk dat zij in geval van overlijden hun partner en eventuele kinderen financieel goed verzorgd achter laten. Met name dat zij in het huis kunnen blijven wonen en in het gewenste levensonderhoud kunnen blijven voorzien. Een solide plan maakt duidelijk of dit het geval is en zo niet, hoe dit op te lossen is. 

Voorbereid op financiële noodsituaties

Een goed plan zorgt ervoor dat je te allen tijde beschikt over een buffer (je wil goed blijven slapen!). Hoe hoog deze buffer moet zijn hangt af van jouw specifieke situatie. Advies voor huishoudens is om dit drie tot zes netto maandsalarissen te laten zijn.  Maar is dit voor jou ook zo? De buffer is er om onverwachte kosten op te vangen, zoals een kapotte wasmachine. Of andere calamiteiten, zoals tijdelijk minder inkomen door de coronacrisis. Bovendien voorkom je op deze manier dat als het even tegenzit, je geld gebruikt dat bestemd is om je levensdoelen te bereiken. 

Wil je ervaren hoe financiële planning kan helpen? Neem dan eens contact met mij op, als onafhankelijk financial planner zonder productverkoop gaat het mij alleen om jouw belang.

Misschien ook van interesse …

Belastingtarieven 2023
Belastingtarieven 2023

Belastingtarieven 2023 Praktisch voor het overzicht, de nieuwe belastingtarieven voor het jaar 2023. Zie hier voor die...

Lees meer
Het grotere plaatje
Het grotere plaatje

Financieel planners kijken naar het grotere plaatje. Welke adviseur heb je nodig en voor welke situatie? Op 8 november...

Lees meer